Sióagárd Leányvár-Pincefalu  
Margit-pince

Sióagárd község Tolna megyében, 6 km-re a megyeszékhelytől, Szekszárdtól, a Sió és a Sárvíz találkozásánál, mintegy a két folyó ölelésében fekszik. Néprajza és népviselete a világon egyedülálló, a népviselet igen színes és gazdag, még ma is viselik ünnepnap, hétköznap egyaránt.
Leányvár pedig a falu "pincefaluja", amely nagyságára nézve az ország egyik legnagyobb, múzeális értékű pincefaluja, közel 400 présházzal. Közvetlen Sióagárd mellett a Sió túloldalán lévő dombon épült fel, ahol szinte minden sióagárdi házhoz tartozóan felépült a tanya, présház, melyek közül sok a 100 évesnél régebbi, múzeális értékű épület.
A kilátás a domb tetejéről lenyűgöző. A két folyó, a Sió és a Sárvíz mintegy ezüstszalag fonja körbe a völgyben fekvő falut, Sióagárdot, s fentről nézve innét jól látható a két folyó találkozása is, miként egyesülnek folyóvá.
Ez a Leányvár nevű pincefalu egy fogalom: ha valakit vendégségbe hívnak a "Leányvárba" - ahogy a falubeliek mondják - az különb megtiszteltetés, mintha a faluban a saját házában látnának vendégül valakit. A pincefalu Leányvár-Sióagárd szimbólummá vált, s azonfelül, hogy művelt szőlőskert és borfeldolgozó terület, állandó baráti, családi összejövetelek színhelye és csodálatos fekvése remek kirándulóhellyé teszi. A Margit-pince és a Hímzésmúzeum a Leányvár szívében, a fő bejárat elején lévő tanyasoron található.
Az utóbbi években nem csak egy-egy gazdánál történik a vendégeskedés, hanem különböző rendezvények színtere, melyek évről-évre emelkedő turista- és közönséglétszámot mutatnak, a rendezvények nemzetközivé váltak.
Kiváló fehérborairól híres, melyek szinte minden gazdánál jó minőségűek, a bortermelők pedig határainkon túl is hírnevet és elismerést szereztek.
A Leányvár a szekszárdi történelmi borvidék része, őstermelők lakják és már beindult a saját palackozású borok értékesítése is.